Κατά την περίπτωση τροχαίου ατυχήματος το πρώτο πράγμα που πρέπει να επιδείξουμε είναι ψυχραιμία και όχι πανικό.
Καταρχήν θα προστατεύσουμε εμάς! Δεν πλησιάζουμε τον τόπο του ατυχήματος πριν βεβαιωθούμε ότι δεν κινδυνεύουμε και εμείς. Καλό είναι να έχουμε μαζί μας ένα φθορίζον και αντανακλαστικό γιλέκο ώστε μας βλέπουν οι οδηγοί των διερχόμενων οχημάτων.
Θα πρέπει να προστατεύσουμε τον τόπο του ατυχήματος από την πιθανότητα να προκληθεί και άλλο ατύχημα. Βάζουμε σε λειτουργία τα φώτα (alarm) του οχήματος μας και τοποθετούμε ένα προειδοποιητικό αντανακλαστικό τρίγωνο, ή ζητάμε βοήθεια από κάποιον άλλο άνθρωπο ώστε να προειδοποιεί τους άλλους οδηγούς για το ατύχημα.
Αμέσως μετά πρέπει να ενημερώσουμε τις αρχές για το ατύχημα. Καλώντας τον Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 μπορείτε να ενεργοποιήσετε ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό. Θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να δώσουμε σωστές πληροφορίες όπως π.χ. τον ακριβή τόπο του ατυχήματος, τον αριθμό των θυμάτων, αν υπάρχει πυρκαγιάς ή κίνδυνος πυρκαγιά, αν υπάρχουν χημικές ουσίες κ.α.
Επίσης θα πρέπει ελέγξουμε αν έχουν εκτιναχθεί σε αρκετή απόσταση θύματα ειδικά όταν δεν φορούν ζώνη ασφαλείας.
Μένουμε μακριά από χυμένα καύσιμα. Σβήνουμε τη μηχανή του αυτοκινήτου και δεν επιτρέπουμε να καπνίσουν. Δεν επιχειρούμε ποτέ να αποσυνδέσουμε τη μπαταρία του αυτοκινήτου, είναι δουλειά της πυροσβεστικής.
Πρώτες βοήθειες στους τραυματίες
Δεν μετακινούμε τα θύματα έξω από το αυτοκίνητο. Κατά την μετακίνηση, μπορείς να χειροτερέψουμε κακώσεις της σπονδυλικής στήλης ή του αυχένα. Εάν έχει εκδηλωθεί φωτιά στο όχημα μόνο τότε θα σκεφτούμε τη μετακίνησή τους.
Στην περίπτωση που στο ατύχημα εμπλέκεται μοτοσυκλέτα, αφού προσεγγίσουμε τον πεσμένο μοτοσικλετιστή, αρχικά πρέπει να ανοίξουμε τη ζελατίνα του κράνους, προκειμένου να μπορεί ν αναπνεύσει καλύτερα και περιμένουμε να έρθει το νοσοκομειακό όχημα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να βγάλουμε το κράνος, γιατί αν έχει τραυματιστεί στην περιοχή του αυχένα, εμείς μπορεί να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα. Η διαδικασία αυτή απαιτεί ειδική εκπαίδευση, που μόνο οι τραυματιοφορείς διαθέτουν.
Αν ο τραυματίας αιμορραγεί, χρησιμοποιούμε αποστειρωμένες γάζες ή καθαρά πανιά –ρούχα και ασκούμε πίεση στο σημείο. Προσθέτουμε συνεχώς γάζες, χωρίς να αφαιρούμε τις προηγούμενες και αν έχουμε επίδεσμο τις σταθεροποιούμε όταν σταματήσει η αιμορραγία. Δεν αγγίζουμε το αίμα, χωρίς να φοράμε γάντια μιας χρήσεως.
Σκεπάζουμε τον τραυματία με κουβέρτα ή μπουφάν, για την αποφυγή απώλειας θερμότητας.
Μιλάμε συνεχώς μαζί του, ώστε να τον ενθαρρύνουμε ψυχολογικά και τον ενημερώνουμε ότι έρχεται ειδικευμένη βοήθεια.
Τον συμβουλεύουμε να μείνει ακίνητος έως ότου έρθει η βοήθεια.
Αν ο τραυματίας δεν έχει τις αισθήσεις του, αλλά αναπνέει φυσιολογικά, διατηρήρούμε ανοιχτό τον αεραγωγό του.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενεργήσουμε με μεγάλη προσοχή για την δική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των θυμάτων του τροχαίου ατυχήματος.
Παρέχουμε όσο μπορούμε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες χωρίς να κάνουμε ενέργειες που θα τους θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο και περιμένουμε να καταφθάσει η εξειδικευμένη βοήθεια που έχουμε καλέσει.
Οδηγείται με ασφάλεια
Με τηλεφωνικό κέντρο & σύγχρονες πλατφόρμες συνεχούς επικοινωνίας είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε χρειάζεστε.
Κλείστε ΡαντεβούΒρείτε Χρήσιμες Συμβουλές & Οδηγίες σχετικά με το όχημα την ασφαλή μετακίνηση σας